روز را با میوه شروع کنیم
صبحانه وعده مناسبی برای گنجاندن یک یا دو میوه در کنار نان و پنیر است تا نیاز ما به بخشی از ویتامینها، آنتیاکسیدانها و فیبر تأمین شود.
بگذاریم چایمان اندکی خنک شود
چای داغ هم برای حنجره خوب نیست و هم سبب میشود ما قند زیادی با هر فنجان یا استکان یا لیوان چای بخوریم.
قندهایمان را ریز کنیم
حبههای قند امروزی که به صورت آماده و قالبی خریداری میکنیم، قابلیت آن را دارند که به چهار حبه کوچکتر تقسیم شوند تا تعداد قندی که در طول روز میخوریم کاهش یابد. بعضیها در طول روز ناخودآگاه 10 فنجان چای میخورند و بیتوجه به آن، تعداد قند دریافتیشان به رقم سرسامآوری میرسد.
با نوشابهها قهر کنیم
گرچه آغاز سال، زمان آشتی ما است، اما بهتر است با مزاحمان سلامتیمان قهر کنیم. نوشابههای گازدار به دلیل داشتن قند زیاد، ممانعت در جذب کلسیم و وابستگی که ایجاد میکنند زیانآورند و مزاحم.
برنجمان را آبکش نکنیم
آبکش کردن برنج به تصور آنکه نشاسته آن از بین میرود اشتباه است، چون بیش از 80 درصد برنج را نشاسته تشکیل میدهد و با آبکش کردن چیزی از آن از دست نمیرود. در این میان فقط ویتامینهای برنج هدر میروند.
نان سفید استفاده نکنیم
نانها اگر سبوسدار باشند هم بهتر ما را سیر میکنند و هم اینکه تا حدودی مانع جذب کلسترول میشوند. نانهای سفید قند خون را سریع بالا میبرند و زمینه ابتلا به بیماری دیابت را مهیا میکنند.
با روغن جامد خداحافظی کنیم
روغنهای جامد سرشار از اسیدهای چرب اشباع هستند که برای قلب و عروق ما زیانبارند. عروق را تنگ میکنند و خطر حملههای قلبی را افزایش میدهند.
سیر و پیاز را در برنامه غذاییمان بگنجانیم
گرچه سیر و پیاز ممکن است به ظاهر بد بو باشند، اما اتفاقاً خاصیت آنها به خاطر همان ترکیبات گوگردی است که بوی ناخوشایندی دارند. مزمزه کردن کمی چای خشک، یا جویدن چند برگ جعفری میتواند از بوی بد دهان ناشی از خوردن سیر و پیاز جلوگیری کند.
آب زیاد بخوریم
آب مفیدترین نوشیدنی است و یک لیوان آن حتی یک کالری هم ندارد. آب سموم بدن را دفع میکند و برای تنظیم سوخت و ساز بدن مفید است.
چیپس نخوریم
چیپس حتی یک فایده تغذیهای هم ندارد که به آن دلخوش کنیم. نشاسته، چربی نامناسب و نمک، ارمغان نامیمون چیپس برای بدن است.
ماهی بخوریم
اگر شب عید سبزی پلو با ماهی دارید نوشجانتان، ولی ماهی را نباید سالی یک بار خورد باید هفتهای یک تا دو بار در برنامه غذاییمان بگنجانیم. ماهیها سرشار از پروتئین، چربیهای مفید، ید و حتی کلسیم به خاطر استخوانهای ریزی هستند که حین طبخ ذوب میشوند.
با کالباس و سوسیس سرسنگین باشیم
کالباس و سوسیس حاوی مواد افزودنی به ویژه ترکیبات نیترات هستند که در بدن تبدیل به ماده سرطانزای نیتروزآمین میشوند. سعی کنیم از آنها به ندرت استفاده کنیم.
هیچ وعده غذایی را حذف نکنیم
با حذف یک وعده غذایی تمایل ما به وعده بعدی بیشتر میشود، ضمن اینکه با خوردن هله هولهها، جای وعده نخورده را با مواد غیر مفید پر میکنیم.
غذایمان را خوب بجویم
جویدن غذا سبب میشود که هم از مزه غذا لذت بیشتری ببریم و هم با غذایی کمتر احساس سیری بیشتری داشته باشیم و هم اینکه لثهها و دندانهایمان سالمتر باشند.
نمکدانها را در ویترین بگذاریم
نمک به خاطر بالا بردن فشارخون و افزایش احتمال ایجاد بیماریهای مزمن باید تا حد ممکن محدود شود. میتوانیم عادت کنیم که به خیار نمک نزنیم و غذای سفره را کمنمک بخوریم. استفاده از آبلیمو و چاشنیهای مفید دیگر در این زمینه به ما کمک میکند.
از ماست کم چرب غافل نشویم
ماست میتواند علاوه بر تأمین کلسیم، پروتئین و برخی ویتامینها به بهبود شرایط میکروبی معده و روده کمک کند. ماست گاهی از شیر هم برای بدن مفیدتر است.
گوجهفرنگی خور باشیم
گوجهفرنگی ضمن اینکه خواص بسیاری از میوهها را در خود جا داده، کالری کمی نیز دارد. گنجاندن آن در هر سه وعده غذایی مفید است چون سبب افزایش جذب آهن از غذاهای گیاهی میشود.
دیر شام نخوریم
فاصله بین شام تا هنگام خواب بهتر است نزدیک به دو ساعت باشد. این توصیه نه بخاطر آن است که خیال کنیم ناهار چاق نمیکند و شام چاق میکند. این توصیه برای آن است که خواب راحت و آسودهای داشته باشیم.
زیاد تعارف نکنیم و تعارف نشویم
در پذیراییها به مهمانان خود زیاد اصرار به خوردن نکنید. خودتان هم مغلوب و مقهور و تسلیم میزبان نشوید و به شدت در برابر خوردنیهای مضر از خودتان دفاع کنید!
شیرینیهای کوچک بخریم
هرچه شیرینیها کوچک تر باشند طبیعتاً ضرر آنها نیز کمتر است. اصولاً شیرینیهای بزرگ در پذیرایی نباید جایگاهی داشته باشند.